The Annunciation of Our Most Holy Lady, the Mother of God and Ever-Virgin Mary

English Source: Royal Doors www.royaldoors.net

DIVINE LITURGY

Entrance

Proclaim from day to day* the good tidings of our God’s salvation.

Troparia and Kontakia

Troparion, Tone 4: Today is the crown of our salvation,* and the unfolding of the eternal mystery;* the Son of God becomes the Virgin’s Son,* and Gabriel brings the good tidings of grace.* With him let us also cry to the Mother of God:* Rejoice, Full of grace! The Lord is with you.

Glory be to the Father and to the Son and to the Holy Spirit, now and for ever and ever. Amen.

Kontakion, Tone 8: To You, O Mother of God,* the invincible leader,* we, your servants, ascribe these victory hymns* in thanksgiving for our deliverance from evil.* With your invincible power free us from all dangers* that we may cry out to you:* Hail, O Bride and pure Virgin!

Prokeimenon, Tone 4

Proclaim from day to day* the good tidings of our God’s salvation.

verse: Sing to the Lord a new song; sing to the Lord, all the earth. (Psalm 95:2,1)

Epistle: Hebrews 2:11-18

Alleluia, Tone 1

verse: He will descend like rain on a fleece, and like drops dripping on the earth.

verse: Let His name be blessed through the ages; His name exists before the sun. (Psalm 71:6, 17)

Gospel: Luke 1:24-38

Hymn to the Mother of God

O earth, announce good news of great joy; praise God’s glory, O heavens.

and the Irmos: Let no hand of the profane touch God’s living ark,* but instead let the lips of those who are believers* sing out ceaselessly in the words of the angel,* crying out with great joy to the Mother of God:* Hail, O Full of Grace! The Lord is with you.

Communion Hymn

For the Lord has chosen Sion;* He has chosen it for His dwelling. Alleluia, alleluia, alleluia. (Psalm 131:13)


БЛАГОВІЩЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ ВЛАДИЧИЦІ НАШОЇ БОГОРОДИЦІ. Свщмч. Еміліана Ковча, пресвітера. 25 березня

Тропар (г. 4): Днесь спасіння нашого начало* і від віку таїнства явління.* Син Божий сином Діви стається* і Гавриїл благодать благовістує.* Тому й ми з ним до Богородиці закличмо:* Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Слава, і нині: Кондак (г. 8): Непереможній Владарці* на честь перемоги* ми, врятовані від лиха,* благодарні пісні виписуємо Тобі,* раби Твої, Богородице.* А Ти, що маєш силу нездоланну,* від усяких нас бід охорони,* щоб звати Тобі:* Радуйся, Невісто неневісная.

Прокімен (г. 4):
Благовістіть день у день спасення Бога нашого (Пс. 95,2).
Стих:
Заспівайте Господеві пісню нову заспівайте Господеві, вся земля (Пс. 95,1).

Апостол: (Євр 2, 11–18.):
Браття і Сестри, той, що освячує, і ті, що освячуються, всі від одного. Тому він не соромиться називати їх братами, коли каже: Я звіщу ім’я твоє моїм братам, хвалитиму тебе серед громади. І ще: Буду надіятись на нього. Та: Ось я і діти, що Бог мені дав. А що діти були учасниками тіла й крови, і він також взяв участь у тому, щоб смертю знищити того, хто мав владу смерти, тобто диявола, і визволити тих, яких страх смерти все життя тримав у рабстві. Аджеж не від ангелів прийняв він на себе, а від потомства Авраама. Тому він мусів бути в усьому подібний до братів, щоб стати милосердним та вірним первосвящеником у справах Божих на спокутування гріхів народу. Тому, отже, що він страждав і сам був випробуваний, він може помогти тим, що проходять через пробу.

Алилуя (г. 1):
Стих: Зійде, як дощ на руно і як капля, що капле на землю (Пс. 71,6).
Стих:
Буде ім’я його благословенне на віки, перед сонцем перебуває ім’я його (Пс. 71.17).

Євангеліє: (Лк 1, 24-38):
В ті дні зачала Єлисавета, жінка Захарії, і таїлася п’ять місяців, кажучи:  – Так учинив мені Господь у ці дні, коли зглянувся, щоб зняти мою ганьбу між людьми. Шостого місяця ангел Гавриїл був посланий Богом у місто в Галилеї, якому ім’я Назарет, до діви, зарученої чоловікові, на ім’я Йосиф, з Давидового дому; ім’я ж діви було Марія. Ввійшовши до неї, ангел сказав їй : Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками. Вона ж стривожилась цим словом і почала роздумувати в собі, що могло значити те привітання. Ангел сказав їй: – Не бійсь, Маріє! Ти бо найшла ласку в Бога.  Ось ти зачнеш у лоні й родиш сина й даси йому ім’я Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. Господь Бог дасть йому престол Давида, його батька, і він царюватиме над домом Якова повіки, і царюванню його не буде кінця. Марія сказала до ангела: – Як воно станеться, коли я не знаю мужа? Ангел у відповідь сказав їй: – Дух Святий зійде на тебе, й сила Всевишнього отінить тебе, тому й святе, що народиться, назветься Син Божий. Ось твоя родичка Єлисавета, вона також у своїй старості зачала сина, і оце шостий місяць тій, що її звуть неплідною;  нічого бо немає неможливого в Бога. Тоді Марія сказала: – Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову. І ангел відійшов від неї.

Замість Достойно, приспів: Благовісти, земле, велику радість; хваліть, небеса, Божу славу.

І ірмос (г. 4):
Як одушевленного Божого кивоту нехай ніяк не дотикається рука оскверненних. А уста вірних, голосом ангела виспівуючи, Богородиці, невмовкаючи, з радістю нехай кличуть: Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою.

Причасний:
Вибрав Господь Сіона, захотів його на житло для себе (Пс. 131,13). . Алилуя (х3).